News • 20.10.2021

Award winning design-focused coffee shop

Dynamically changing interior inside a container for Milky’s Cloud Room

A modern shelf in a coffee shop with bright modern design...
Source: Riley Snelling

Milky’s officially opened their second location, Cloud Room, on October 10th, 2021 in a shipping container at Stackt Market in Toronto, Canada. Embracing slow coffee, the new location features dynamically changing lights and a brew bar for making hand made coffee and tea.

The space

Cloud Room earns its name from moving light that collects shadows in the three dimensional travertine pattern covering the walls and ceiling, The effect mimics the shadows of moving clouds across the wall. Light moves at a very slow pace; imperceptible when stared at, but noticeable over the time it takes to order and make a coffee.

Milky’s Cloud Room was designed and built by newly founded Full Fat Studio. Developed from the architectural language and graphic patterning created for Milky's by Batay-Csorba Architects, Cloud Room achieves a familiar, yet new feeling. Changes in material, colour, pattern, and details create two distinct spaces.

The entire interior was custom designed and fabricated to outfit the interior of a container. The travertine walls and ceiling were machine sculpted by Marbela. Anony designed intelligent light fixtures to control the ambiance and create the cloud effect. Other fixtures, such as fibre-optic counter lights, were customized to suit the space. A miniature sized herringbone wood from Relative Space covers the floor.

a bright coffee shop in a container with bright modern design...
Source: Riley Snelling
section of a modern design counter in a coffee shop...
Source: Riley Snelling

“We wanted the second location to be distinctly Milky’s, while having its own personality. Slow coffee was an appealing concept, so we started thinking about how to create a space for slowness,” said Fraser Greenberg, founder of Milky’s and partner at Full Fat Design. “Stone was our material choice, because of its age and solemness. Clouds were our concept because of their speed and unpredictability.”

The concept

“At Milky’s D*ndas, our initial thought was how we could use someone’s morning coffee routine as an opportunity to put them in a good mood. At Cloud Room, we started with how it's an opportunity to slow down and appreciate the moment,” said Greenberg.

The idea that everything surrounding the offering is as important as the product – from presentation to hospitality – has helped shape the concept of Milky’s Cloud Room. Thoughtful design is everywhere in the space, from the narrow colour palette to the unique cups used for each drink, all to create a space that slows down time.

a bright coffee shop in a container with bright modern design...
Source: Riley Snelling
Source: Milky’s

related articles:

popular articles:

Thumbnail-Photo: Store design: grocery store rethought
14.02.2024   #brick and mortar retail #customer experience

Store design: grocery store rethought

A look inside the Fraîchement Bon Jarry fruit store

After Fraîchement Bon opened its first grocery store in the Villeray – Saint-Michel – Parc-Extension district in Montreal in 2020 ...

Thumbnail-Photo: Easter decorations: last-minute tips for your shop window...
21.03.2024   #brick and mortar retail #customer experience

Easter decorations: last-minute tips for your shop window

You’re still looking for ideas? - Here's how you attract passers-by

For retailers, decorating shop windows ...

Thumbnail-Photo: Sustainability and flexibility in shopfitting: a look behind the scenes...
15.05.2024   #brick and mortar retail #sustainability

Sustainability and flexibility in shopfitting: a look behind the scenes at Globetrotter

How to create a sustainable store with “‘reuse and recycle”

In today's world, where sustainability is playing an increasingly important role, companies are focusing more ...